Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи законопроект, според който по време

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи законопроект, според който по време
Коментари Харесай

Защо идеята на Зеленски за борба с корупцията не е добра

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи законопроект, съгласно който по време на военното състояние корупцията ще се санкционира толкоз строго, колкото и държавната измяна . Скоро той ще бъде изпратен за разглеждане в Народното събрание, разгласи президентът.

" Мисля, че това ще бъде доста сериозен инструмент - просто даже и с цел да не се замислят хората да взимат подкупи. Но това не е разстрел, не е сталинизъм, просто в случай че има доказателства - индивидът би трябвало да влезе в пандиза ", разясни Зеленски.

Прости решения за премахване на корупцията?

Както сочат последните допитвания, украинците са все по-недоволни от корупцията. 89 % от тях я считат за втори по значителност проблем след войната. А главен и най-сериозен тип корупция, по мнението на 81 % от интервюираните, е политическата корупция.

Тези резултати се дължат на перманентните корупционни кавги с присъединяване на представители на властта в изискванията на война, отбелязва пред Дъждовни води ръководителят на антикорупционната организация State Watch Глеб Каневски. " Виждайки и разбирайки възмущението на обществото от всички тези корупционни кавги, Володимир Зеленски реагира в своя  жанр на елементарни решения - би трябвало да се усилят наказванията за корупционерите, тъй като те са държавни предатели. Същевременно юристите от президентството явно се пробват да се възползват от това - да размият отговорностите сред Националната антикорупционна работа на Украйна и на Службата за сигурност на Украйна и те да управляват корупционните каузи ", допуска Каневски.

Подобни опасения имат и в Центъра за противопоставяне на корупцията (ЦПК). Там считат, че обещавайки да удовлетвори публичните упования за битка с корупцията във военно време, президентството получава инструмент за политическа кавга, като освен това освобождава от отговорност " своите ". " На процедура това ще значи колапс на антикорупционната система. Както означават източниците на Дъждовни води от ЦПК, законопроектът ще даде правото за следствие на този тип каузи на следената от президентсвото Служба за сигурност на Украйна. А това ще разреши точно там да се предават делата на високопоставените корупционери и ще сведе до нулата юрисдикцията на Националната антикорупционна работа на Украйна ", се казва в заявление на ЦПК, поместено на неговия уебсайт.

Защо пък Службата за сигурност на Украйна?

Според Наказателния кодекс на Украйна държавната измяна е действие, осъществено съзнателно от жител на Украйна в ущърб на суверенитета, териториалната целокупност и цялост, отбранителната дарба, държавната, икономическата или осведомителната сигурност на страната. Предвидените по закон санкции за този тип закононарушения са отнемане от независимост за период сред 10 и 15 години или пожизнен затвор. Държавната измяна е закононарушение, което би трябвало да се проверява от Службата за сигурност на Украйна.

Същевременно в редица закони ясно са регламентирани дейностите и компетенциите на антикорупционните органи - тези институции, които се занимават с корупционните закононарушения от момента на разкриването им до произнасянето на присъдата. И към този момент не е ясно какво тъкмо има намерение да промени в законодателството президентът Зеленски, с цел да приравни корупцията с държавната измяна.

" Имаме лист на антикорупционните закони и членове в кодексите, по които в този момент работят антикорупционните институции. И в случай че в този момент тези членове и отговорности стартират да се размиват сред антикорупционните органи и Служата за сигурност на Украйна, ще се стигне още веднъж до това, което беше при започване на работата на антикорупционните органи - когато имаше стълкновения сред следователите по другите каузи от другите служби, а Службата за сигурност на Украйна се месеше в работата на Националната антикорупционна работа на Украйна ", предизвестява Глеб Каневски. Той счита, че размиването на отговорностите за следствията на корупционните каузи е един от главните опасности за стабилността на антикорупционната система, изграждана в Украйна в продължение на години.

И в организацията " Трансперънси интернешънъл " са уверени, че приравняването на корупцията към държавната измяна в Украйна по време на военното състояние е неприятна концепция. Този тип закононарушения към този момент са били в прерогативите на Службата за сигурност на Украйна в продължение на 23 години. И тогава Украйна е имала най-лошите си индикатори в показателя за разбиране на корупцията за цялата си история.

Корупционерите могат и въобще да избегнат наказването

Експертите считат, че желанието на президента да разшири тълкуването на държавната измяна е голословно, в случай че не бъде обезпечена необратимостта на наказването за корупционерите. По тяхната оценка, поради спецификата на работата и секретността на Службата за сигурност на Украйна необратимостта на наказването за корупционерите ще се окаже под огромен въпрос.

" Ако не сме сигурни, че в битката с корупцията неизбежността на наказването работи, е все едно какво ще бъде това наказване, щом длъжностните лица ще знаят, че могат да останат ненаказани ", споделя пред Дъждовни води заместник-директорката на " Трансперънси интернешънъл " -Украйна Екатерина Риженко. По нейните думи, построената в Украйна антикорупционна инфраструктура е самостоятелна от политическо въздействие и може да подсигурява необратимостта на наказването на корупционерите.

Експертката по антикорупционна политика Олга Пискунова на собствен ред отбелязва, че в последните години, в това число по време на войната, антикорупционните органи работят задоволително дейно, показвайки способността си да бъдат самостоятелни. " Защо да се скапва това, което работи? Ако корупционните каузи бъдат предадени на някой различен орган, процесът единствено ще бъде продължен, а и може да способства за това корупционерите да се освободят от отговорност заради отминалост ", добавя Пискунова.

***
Вижте и това видео от нашия списък от 2018 година - за тогавашната резиденция на някогашния украински президент Янукович, която е отворена за гости. Наричат я " Музей на корупцията ":

Неслучайно назовават тази резиденция " Музей на корупцията "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР